Gündem

MÜZE PROJESİNDE İMZALAR ATILDI

MÜZE PROJESİNDE İMZALAR ATILDI

MÜZE PROJESİNDE İMZALAR ATILDI
25-03-2019 07:59

Hayrullah AĞKAŞ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Şehir ve Sanayi Mektebi Müzesi Projesi´nin kentin turizm potansiyelini artıracağına inandığını belirterek, ?Hamidiye Mektebi Sivas açısından sembol yapılardan bir tanesi. Biz bu tarihi yapıyı ve çevresini aslına uygun bir şekilde restore edeceğiz. İlimizin turizm potansiyelini geliştirmek adına önemli bir işe imza attığımızı düşünüyorum? dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere şehrimize gelen Bakan Varank, ilk olarak Vali Salih Ayhan´ı makamında ziyaret ederek, Şehir ve Sanayi Mektebi Müzesi için düzenlenen imza törene katıldı.

Burada yaptığı konuşmada bakanlığının projeye cazibe merkezlerini destekleme kapsamında 10 milyon liralık katkı sağlayacağını belirten Bakan Mustafa Varank, her şehrin karakterini, kimliğini yansıtan binaları ve sembol yapıları olduğunu ifade ederek, ?Yerel kültürün izlerini burada bulursunuz. Yaşanmışlıkları ve tarihi dokuyu bu sayede hissedebilirsiniz. İşte Hamidiye Mektebi de Sivas açısından sembol yapılardan bir tanesi. 117 yıl önce Sivas Valisi Reşid Akif Paşa tarafından 2. Abdülhamit Han adına yaptırılan bu bina, 1961 yılından itibaren yarı açık cezaevi olarak kullanılıyordu. Biz bu tarihi yapıyı ve çevresini aslına uygun bir şekilde inşallah restore edeceğiz? diye konuştu.

YAŞAYAN BİR

MÜZEYE DÖNÜŞECEK

Restorasyon sonrasında burayı yaşayan bir müze haline dönüştürmek istediklerine işaret eden Bakan Varank, şunları söyledi:

?Böylece bu yapı, geleneksel el sanatlarını da içeren Şehir ve Sanayi Müzesi olarak hizmet verecek. Müzede, sergi alanları, satış mağazaları, minyatür halı ve kilim atölyesi, Sivas tarağı atölyesi, Sivas bıçağı atölyesi ve geleneksel müzik aletleri yapım atölyesi gibi uygulama alanları da oluşturacağız. Ziyaretçilerimiz müzeyi gezerken bu uygulama atölyelerinde geleneksel el sanatlarımızı tecrübe etme imkânını yakalayacaklar. Ayrıca genç ve kadın girişimcilerimiz için burada eğitim programları düzenleyeceğiz. Sonuçta ilimizin turizm potansiyelini geliştirmek adına önemli bir işe imza attığımızı düşünüyorum. Proje, valiliğimiz öncülüğünde bakanlığımızın finansal destekleriyle ve Orta Anadolu Kalkınma Ajansının koordinasyonunda yürütülecek.?

Proje hakkında bilgi veren Vali Salih Ayhan da ?Sayın Bakanım sizin tarihe ve kültüre olan merakınızı biliyoruz. Bu anlamda hazırladığımız proje çok anlamlı oldu. Güzel bir tarihi eseri ortaya çıkarmak anlamında güzel bir çalışma oldu. Ben size verdiğiniz desteklerden ötürü çok teşekkür ediyorum? dedi.

KANGAL KÖPEĞİNE

DESTEK TALEBİ

Kangal Köpeği ile ilgili de Bakan Varank´tan destek isteyen Vali Ayhan, ?Sivas´ımızın dünyaca ünlü kangal köpeği var. Bunu biraz daha canlandırmak istiyoruz. Meraküm bölgesinde 300 metrekarelik bir alanda ırkları muhafaza ederek, üretim yapılıyor. Burasıyla ilgili güzel bir proje hazırlayarak, Bakanlığımıza takdim ettik. İnşallah bu proje hem il ekonomisine katkı sağlayacak, hem de markamızı korumak adına çok önemli bir proje. Bu proje ile ilgili de desteklerinizi bekliyoruz? diye konuştu.

Bakan Varank ise ?Sayın Valimizin dile getirdiği hususu ilk defa duydum. Kangal köpeği sadece Sivas´ın değil, Türkiye´nin de bir değeri, dünyanın tanıdığı bir ırk. Onunla ilgili de arkadaşlarımla görüşüp elimizden gelen bir şey varsa tabii ki de destek veririz? ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından, Açık Ceza İnfaz Kurumunda oluşturulacak Sivas Şehir ve Sanayi Mektebi Müzesi için protokol imzalandı.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER